Eliminació de cranc vermell americà al riu Glorieta a Alcover (Alt Camp)
El cranc vermell americà
El cranc vermell americà (Procambarus clarkii, Cambaridae) és un crustaci decàpode nadiu del nord de Mèxic i el sud-est dels Estats Units que viu en tot tipus d’ecosistemes aquàtics d’aigua dolça, com rius, embassaments, llacs, recs, aiguamolls i arrossars. Va ser introduït de manera legal l’any 1973 al sud d’Espanya des de Louisiana (Estats Units) amb finalitats comercials, concretament per alimentació humana. A partir d’aleshores, es va estendre ràpidament a la resta de l’estat i cap a altres països europeus.
El cranc vermell americà té una capacitat de dispersió molt elevada. La via principal és la introducció intencionada per humans, sovint per desconeixement de la problemàtica existent i per confusions amb els juvenils, però també per finalitats cinegètiques. També pot caminar uns pocs quilòmetres fora de l’aigua. A més, té una elevada fecunditat. També es considera el decàpode amb major capacitat d’adaptació a l’entorn, tot i que no tolera gaire bé les aigües fredes i amb poc aliment.
A més de ser portador de l’afanomicosi, una malaltia fúngica que resulta letal pel cranc de riu de potes blanques (en perill d’extinció), el cranc vermell americà també afecta l’estructura i el funcionament dels ecosistemes aquàtics perquè és molt agressiu amb altres espècies animals (granotes, peixos, serps, invertebrats…) i degrada l’estructura de l’hàbitat fluvial. A més a més, pot tenir un impacte econòmic important, sobretot als arrossars, on depreda sobre les plantacions i construeix túnels que provoquen alteracions hidrològiques. Per aquests motius es considerada una de les 100 pitjors espècies exòtiques invasores d’Europa.
Les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món, només darrera de la destrucció directa d’hàbitats. Malgrat tot, cal deixar clar que ni el cranc vermell americà ni cap altra espècie exòtica és dolenta. Els responsables d’aquest problema som els mateixos humans, que canviem de lloc éssers vius sense pensar en les conseqüències negatives sobre la biodiversitat.
La captura de cranc vermell americà està regulada, de manera que cal tenir una autorització especial.
Objectius del projecte
Els objectius d’aquest projecte són:
- Evitar l’extinció a la capçalera del riu Glorieta del cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes, Astacidae), espècie amenaçada en perill d’extinció i en declivi segons la llista vermella de la IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura).
- Conservar la biodiversitat del riu Glorieta, especialment el barb cua-roig (Barbus haasi), la salamandra (Salamandra salamandra), la reineta (Hyla meridionalis), la granota verda (Pelophylax perezi), la serp d’aigua (Natrix maura) i la comunitat de macroinvertebrats aquàtics.
Com ho fem?
Bàsicament, existeixen 3 mètodes per capturar cranc vermell americà:
- El mètode que més fem és el manual, que consta en recórrer el riu a peu amb vadejadores (botes d’aigua fins al pit), frontals, guants i pinces llargues intentant capturar tots els crancs que es veuen. Els crancs de riu surten de nit, així que ha de ser nocturn.
- Durant la captura nocturna manual, també instal·lem trampes específiques per capturar cranc de riu. L’eficàcia és molt menor que la captura manual però permet capturar els crancs que s’amaguen en zones amb molta vegetació o en aigües profundes, on el mètode manual és més complicat o inviable.
- El mètode més efectiu és la pesca elèctrica. L’equip de pesca elèctrica genera un corrent elèctric que atreu i estaborneix la fauna del riu, incloent-hi els crancs. L’avantatge d’aquest mètode és que és molt efectiu i també es pot fer de dia.
A l’acabar, tots els crancs capturats són comptats i també determinem el sexe i els mesurem per controlar l’evolució del projecte. Després, d’acord amb la legislació vigent, es sacrifiquen tots sense excepció. Aquesta és la part que menys ens agrada però no tenim alternativa si volem conservar la biodiversitat i l’ecosistema del riu Glorieta.
L’any 2009, vam detectar la presència de cranc vermell americà al tram alt del riu Glorieta. Durant els 3 anys posteriors, la Generalitat (incloent-hi Forestal Catalana i el Cos d’Agents Rurals) van fer un seguiment de la població a través de censos amb pesca elèctrica. Durant el període 2013-2015, vam aconseguir 2 petites subvencions de la Generalitat per iniciar el projecte d’eliminació del cranc vermell americà al riu Glorieta i després hem continuat amb voluntariat. L’any 2018, vam deixar de fer captures per falta de disponibilitat de personal i l’any 2021 vam reprendre el projecte amb la voluntat de no parar fins acabar. Malgrat haver fet una pausa entre 2019 i 2020, la població s’ha mantingut força estable perquè vam eliminar un gran nombre de reproductors i no hi ha hagut gaire reclutament. Aquest any 2022 hem aconseguit un equip de pesca elèctrica gràcies al suport de DuPont i hem pogut contractar 4 persones durant uns mesos gràcies a una subvenció de la Generalitat, fet que ens permetrà acabar definitivament el projecte.
Com pots col·laborar?
Si vols donar suport a aquest projecte, pots ajudar de diverses maneres:
1. Afegeix-te al nostre equip de voluntariat
Fem pesca elèctrica, captura manual nocturna i trampes. Demana informació sobre les actuacions previstes.
Limitat a majors de 12 anys.
2. Fes una aportació econòmica
Només amb voluntariat fem molta feina però anem curts de material i hauríem de comprar algunes vadejadores, frontals, piles i guants.
Admetem aportacions personals i col·laboracions d’empreses, administracions i altres entitats.
Pots fer la teva aportació per:
- Transferència bancària (preferiblement, perquè no té comissions i és directe): Banc de Sabadell IBAN ES69 0081 0087 5000 0141 3245 (recorda indicar “donatiu cranc” a concepte)
- PayPal (inclou targeta bancària)
3. Aporta material
Si tens vadejadores, frontals potents, piles (preferentment recarregables) que no necessitis ens ho pots donar o deixar temporalment per permetre que puguin venir més persones. Si en vols comprar de nous pel projecte, posa’t en contacte amb nosaltres i et direm quines característiques han de tenir.
4. Fes difusió del projecte
Segueix-nos al nostre blog i/o a les xarxes socials i fes difusió del projecte.
Contacte
Si necessites més informació o tens algun dubte, contacta amb nosaltres per correu electrònic a info@assoc-cen.org o per telèfon o WhatsApp al 638 065 248.
Amb el suport de:
Actuació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 cofinançada per:
Pingback: L’ASSOCIACIÓ CEN ELIMINARÀ EL CRANC VERMELLL AMERICÀ DEL RIU GLORIETA A ALCOVER PER MILLORAR-NE LA BIODIVERSITAT – Associació CEN
Pingback: Taller “l’increïble món dels insectes” i construcció d’hotels d’insectes a Riudecanyes – Associació CEN
Pingback: Taller “l’increïble món dels insectes” i construcció d’hotels d’insectes a Riudecanyes – Associació CEN
Pingback: El projecte d’eliminació del cranc vermell americà al riu Glorieta als mitjans – Associació CEN
Pingback: Fes voluntariat i format en el control d’espècies exòtiques invasores – Associació CEN
Pingback: Jornades d’eliminació de cranc vermell americà i ailant al riu Glorieta a Alcover – Associació CEN