plastiXnatura

Els plàstics són imprescindibles…

Avui en dia els plàstics són essencials pel nostre benestar i els tenim per tot arreu. Aquests polímers sintètics conserven els nostres aliments, protegeixen la nostra salut, ens vesteixen, ens ajuden a desplaçar-nos, ens fan arribar aigua i energia, ens permeten comunicar-nos, juguen amb nosaltres i molt més.

Producció global de plàstics per sector l’any 2015 (Geyer, Jambeck & Law. 2017. Science Advances).

… però sembla que no els sabem gestionar bé…

Des de l’any 1950, els humans hem generat uns 10.000 milions de tones de plàstics al nostre planeta. Menys d’un terç dels plàstics produïts es troben en ús. Entre els plàstics descartats, una petita part s’incinera i, tot i que la quantitat de plàstics que es recicla ha augmentat considerablement durant les darreres dècades, la proporció encara és molt reduïda. Per contra, més de la meitat dels plàstics acaben en abocadors o a la natura. No sabem del cert quina és la quantitat de plàstics dispersats a la natura però alguns estudis han demostrat que aquest número pot ser enorme. Per exemple, s’ha estimat que cada any 8 milions de tones de plàstic arriben als oceans i que a l’oceà Atlàntic podria haver uns 21 milions de tones de plàstic.

Producció, ús i destí global de resines de polímer, fibres sintètiques i additius de 1950 a 2019 (Modificat de l’article Geyer, Jambeck & Law. 2017. Science Advances).

…i amenacen el nostre futur.

Els plàstics poden trigar centenars d’anys en degradar-se i sovint contenen additius que poden ser molt perjudicials, com plastificants, retardants de flama, colorants, estabilitzants o lubricants entre altres. A més, com que són hidròfobs també s’hi adhereixen una gran quantitat de tòxics, com metalls pesants, pesticides, PCBs o dioxines, entre d’altres.

Cada any moren més d’un milió d’animals marins atrapats o per menjar residus plàstics. Més de 800 espècies marines es troben afectades pels plàstics, un 17% són espècies en perill d’extinció. Els humans no ens escapem d’aquesta amenaça, ja que cada any ingerim més de 50.000 partícules de microplàstics i respirem una quantitat similar, a través del peix i el marisc, el sucre, la sal, l’aigua envasada i altres begudes, menjars processats, aliments que han estat cultivats utilitzant plàstics i la pols.

La problemàtica de la contaminació per plàstics és global i el nostre país no en queda al marge. Víctimes del consumisme i inconscients dels impactes reals, no ens adonem de tot el que podem perdre si no actuem a temps. A més d’amenaçar la biodiversitat, la contaminació per plàstic també posa en perill recursos naturals vitals, la nostra pròpia salut i la disponibilitat d’aquests materials tan útils en el futur.

Temps aproximat de degradació de diferents tipus d’objectes fabricats amb plàstic (pot variar considerablement en funció de les condicions, com la llum, la humitat, la temperatura o la fricció).

Un repte a l’horitzó

Cada dia més persones i entitats són conscients de la problemàtica de la contaminació per plàstics i dediquen grans esforços a construir un futur més esperançador.  El projecte plastiXnatura té l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania, les empreses i les administracions per tal que adoptin mesures per reduir la contaminació per plàstics a la natura i minimitzar així els seus impactes negatius sobre els ecosistemes, la biodiversitat, el paisatge i la salut humana.

Si seguim així, les previsions no són gaire esperançadores.

Volem canviar aquesta tendència per un futur alternatiu. T’hi apuntes?

El joc del projecte plastiXnatura està en fase de proves.

Vols participar?

Fes clic AQUÍ

Implica’t!

  • Redueix al màxim el teu consum de plàstic. Encara resulta difícil eliminar totalment el consum de plàstic però actualment existeixen moltes alternatives. Segur que pots fer alguns canvis en els teus hàbits de consum. Intenta evitar al màxim els plàstics que no es poden reciclar i els d’un sol ús. Pensa també en els plàstics generats de manera indirecta.
  • Reutilitza tant com puguis. Abans de llençar un plàstic, repensa si podria servir per alguna altra cosa. A internet segur que trobaràs moltes idees.
  • Recicla sempre. Porta tots els plàstics que ja no necessites al contenidor groc o a la deixalleria. Evita el rebuig i les papereres del carrer.
  • Mai a la natura ni al vàter. Fes tot el possible per tal que els plàstics no arribin al medi ambient.
  • Col·labora en actuacions de recollida de residus. Moltes entitats organitzem actuacions de voluntariat per tot el territori. Apunta’t i gaudeix dels beneficis del voluntariat ambiental. Al portal del voluntariat ambiental trobaràs moltes opcions: http://voluntariatambiental.cat
  • Segueix els nostres #ECOnsells i #plastiXnatura al blog i les xarxes socials.

Col·laboradors:

 

                           

                   

 

Amb el suport de:

 

3 comentaris de “plastiXnatura

  1. Pingback: El projecte plastiXnatura s’enriqueix amb el Proyecto LIBERA – Associació CEN

  2. Pingback: Ja tenim equip guanyador de la competició de recollida de plàstics! – Associació CEN

  3. Pingback: Proves del joc plastiXnatura – Associació CEN

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *