Els estudiants d’Alcover investiguen la impressionant acumulació de residus d’un barranc a l’encreuament amb una carretera

Residus recollits durant la jornada

El passat divendres 2 de febrer, la quarantena d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Fonts del Glorieta d’Alcover ens van acompanyar per estudiar l’acumulació de residus al barranc dels Anglesos en l’encreuament amb la carretera de Mont-ral.


En total, vam recollir 261 kg de residus, sobretot resta (169 kg) però també moltes ampolles de vidre (59 kg) i envasos (33 kg). La majoria d’aquests residus segurament han estat llençats a la cuneta de la carretera per gent incívica i arrossegats per la pluja fins arribar al barranc però també hem observat altres residus que molt probablement han estat abocats directament al barranc, com bosses d’escombraries plenes de tot tipus de residus, cadires, un vàter, roba, etc. En un racó al costat de l’aparcament de l’altre K l’Ermità, hi predominaven condons, tovalloletes humides i burilles. També ens va sorprendre una gran quantitat de cablejat (118 kg) que feia la pinta d’haver estat robat per vendre el coure.
La notícia negativa és que només vam poder recollir una petita part dels residus que hi havia perquè el pendent i la vegetació en dificulten considerablement l’accés i, el que és encara pitjor, que en continuaran arribant perquè una part de la nostra societat encara no és capaç d’entendre els efectes negatius d’abocar residus a la natura sobre la biodiversitat, els ecosistemes, l’economia i la nostra salut.

Cablejat trobat durant la recollida

El problema dels residus que s’aboquen en els espais naturals i en les zones urbanes no és merament estètic, sinó que afecta directament la nostra biodiversitat i cada any moren centenars de milers d’animals atrapats o per menjar els nostres residus. També contaminem el sòl, incloent-hi els camps agrícoles i, per tant, el nostre propi menjar, i les aigües freàtiques que després fem servir per beure. Fins i tot, alguns residus com les burilles i els vidres poden provocar incendis forestals.
Per una altra banda, aquests abocaments també tenen un impacte econòmic important però poc conegut perquè, en primer lloc, representa un malbaratament de recursos que si s’haguessin reciclat podrien continuar sent útils i, en segon lloc, perquè la seva recollida comporta una inversió de molts diners públics i temps de persones voluntarioses.

Separació de residus amb bosses reutilitzables

Els comportaments incívics i les característiques de les infraestructures converteixen els creuaments de les carreteres amb els cursos fluvials en punts negres d’acumulació de residus i afavoreixen el transport cap al mar, on els efectes negatius dels residus es magnifiquen.
Malgrat tot, tenim l’esperança de que els nostres joves siguin prou sensibles a aquesta problemàtica i ens ajudin a convèncer a tothom de la importància de, primer, reduir la generació de residus i, segon, fer-ne una bona gestió.

Vista de part del barranc

En col·laboració amb:

En el marc de:

Amb el suport de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.