Els representants del moviment #LeydeResiduosYA demanem que es compleixi la Llei de Residus

El passat dijous 15 de febrer, 15 representants de les 116 entitats que conformen el moviment #LeydeResiduosYA, incloent-hi l’associació CEN, es van reunir al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico amb el secretari d’Estat de Medi Ambient i el seu equip per aprofundir en les demandes del manifest presentat el passat 14 de desembre.

A la reunió, les entitats, provinents de tots els racons de l’Estat, vam traslladar l’emergència i la necessitat de que es desenvolupi la Llei de Residus al complet per començar a posar fre a la contaminació dels envasos d’un sol us i els riscos per a la salut i la biodiversitat que comporten, obrint així el pas a la prevenció en la generació de residus i a la reutilització dels envasos. Amb caràcter d’urgència, les organitzacions vam demandar el compliment dels objectius de reutilització, la necessitat d’obtenir dades transparents i fiables sobre la recollida selectiva i el reciclatge dels envasos i la posada en marxa d’un Sistema de Dipòsit que ens permeti retornar llaunes, ampolles i brics a les botigues i supermercats.

La reunió amb el secretari d’Estat arriba dos mesos després que els representants de la societat civil fessim públic un manifest demanant el compliment total de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per una Economia Circular i el Reial Decret d’Envasos i Residus d’envasos. En aquell moment, les entitats signants érem 74, però a dia d’avui la xifra gairebé s’ha duplicat. La necessitat d’una actuació urgent fa que cada dia es sumin a aquesta demanda més i més organitzacions de tot tipus i de tot arreu.

Durant la reunió, les entitats del moviment #LeydeResiduosYA vam entregar a Morán un informe de 60 pàgines amb les peticions concretes de més d’un centenar d’organitzacions que treballem intensament cada dia per acabar amb la contaminació per plàstics i promoure un model de gestió de residus molt més sostenible.

“És el moment de que el Ministeri vetlli per complir la Llei de Residus que la mateixa administració va publicar l’abril de 2022. Si no es compleixen els objectius marcats en el text, algunes fites per a la gestió de residus a Espanya tenen el risc d’esvair-se, com l’ús d’envasos reutilitzables en els supermercats o el Sistema de Dipòsit, que ha demostrat clarament el seu bon funcionament en altres països”, hem afirmat les entitats. Les associacions fem una crida a totes les entitats que entenguin la necessitat imperativa que es compleixi la Llei de Residus al complet per unir-se a aquesta iniciativa mitjançant aquest formulari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.