Explorem la riera!

Educació i sensibilització a les rieres del Vallès Occidental

La ignorància ha fet que les rieres hagin estat menystingudes històricament. Molta gent encara les veu com un espai ideal per abocar-hi residus, extreure’n graves o circular-hi amb la moto o el cotxe.

Tot i això, encara que no ho sembli, aquests ecosistemes fluvials de règim hidrològic efímer ens proporcionen tot un conjunt de serveis ecosistèmics essencials, com la recàrrega dels aqüífers, funció de corredors ecològics, atenuació de les inundacions o biodiversitat, entre molts d’altres. A més, el context de canvi climàtic accentua, encara més, la necessitat de conservar aquests ecosistemes i la importància de sensibilitzar la ciutadania perquè la seva funció de canalitzar la creixent torrencialitat i recarregar els aqüífers durant aquests episodis esdevindrà cabdal per garantir l’abastament d’aigua i evitar la salinització de les aigües freàtiques.

Objectiu

En aquest context, l’objectiu principal del projecte és sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de conservar les rieres, canviant la visió que se’n té i aprenent a valorar-les i a respectar-les.

Com ho fem?

A través de tres actuacions adreçades a tots els públics:

1. Taller Explorem la riera!

Consistent en diferents activitats amb rigor científic i innovadores que conviden a la implicació directa a través de jocs i maquetes interactives. Entre els continguts s’inclou hidrologia, geomorfologia, biodiversitat, serveis ecosistèmics i conservació.

2. Recollida de residus

A l’acabar, recollirem els residus que hi trobem, però també informació sobre la seva ubicació i les seves característiques amb la metodologia Catalunya Clean Up Challenge.

3. Joc de cartes Ecosistema RIU

Aquest joc de cartes sobre els ecosistemes fluvials ens ajudarà a conèixer els serveis ecosistèmics que ens aporten els rius, amb o sense aigua, les alteracions que els amenacen i les mesures que podem prendre per millorar el seu estat de conservació.

Tallers 2024

  • Diumenge 5 de maig de 8:30 a 13:30 h a Sant Cugat del Vallès.
  • Dissabte 13 de juliol de 10 a 13 h a Parets del Vallès.
  • Diumenge 14 de juliol de 10 a 13 h a Parets del Vallès.
  • Dijous 18 de juliol de 10 a 13 h a Sant Cugat del Vallès (Casal Mira-Sol).
  • Dissabte 20 de juliol de 10 a 13 h a Sant Cugat del Vallès.
  • Diumenge 21 de juliol de 10 a 13 h a Sant Cugat del Vallès.
  • Dimarts 23 de juliol de 16 a 19 h a Sant Cugat del Vallès (Casal Mira-Sol).
  • Dissabte 27 de juliol de 10 a 13 h a Sant Cugat del Vallès:
  • Diumenge 28 de juliol de 10 a 13 h a Sant Cugat del Vallès:

Contacte

Si necessites més informació o tens algun dubte, contacta amb nosaltres per correu electrònic a info@assoc-cen.org o per telèfon o WhatsApp al 638 065 248.

Amb el suport de:

En col·laboració amb:

En el marc de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.