Reconquesta de la vegetació autòctona a la Costa Daurada
Les espècies exòtiques invasores (EEI) tenen efectes negatius de tipus ecològic, econòmic i social, incloent-hi la salut i la seguretat humana. Es considera una de les causes principals de pèrdua de biodiversitat, juntament amb la destrucció d’hàbitats, la sobreexplotació de recursos, el canvi climàtic i la contaminació.
Una de les principals causes de la dispersió d’espècies exòtiques invasores és la ignorància de la ciutadania, fins i tot per part de persones amb bones intencions, que es deixa influenciar només per criteris estètics i modes però desconeix totalment el seu origen geogràfic i els seus efectes negatius sobre la biodiversitat autòctona.
Al litoral de la Costa Daurada, l’abundància de plantes exòtiques invasores és molt elevada, fet que empobreix considerablement les comunitats vegetals de les dunes i les zones rocoses i amenaça greument les espècies autòctones, incloent-hi diverses espècies en perill d’extinció i/o protegides com Silene ramosissima o Limonium gibertii.
Per aquests motiu, es considera de gran importància actuar de manera urgent per reduir aquesta alteració de primer ordre i invertir la tendència. Això requereix, primerament, una sensibilització de la ciutadania i de tots els agents implicats en la problemàtica.
Objectius
L’objectiu general d’aquest projecte és reduir els impactes negatius de les plantes exòtiques invasores sobre la biodiversitat, l’economia i la salut.
Els objectius específics són:
- Reduir l’abundància de plantes exòtiques invasores al litoral de la Costa Daurada.
- Afavorir la recolonització de la vegetació autòctona, incloent-hi les espècies amenaçades.
- Evitar l’acumulació de residus.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica de les EEI i els residus a la natura.
Actuacions
Aquest projecte inclou tres actuacions estretament relacionades, adreçades al públic general, centres educatius, empreses, administracions i entitats sense afany de lucre.
1. Jornades de voluntariat
Aquestes jornades de voluntariat consten en eliminar plantes exòtiques invasores de la costa, sobretot bàlsam (Carpobrotus edulis i C. acinaciformis) i enfiladissa de ramell groc (Senecio angulatus), ambdues originàries de Sud-Àfrica. L’eliminació d’aquestes plantes és molt senzilla i és apte per a totes les edats. A més, també recollim els residus que trobem per la zona.
2. Taller de sensibilització #EXOsens
L’objectiu d’aquest taller és ajudar a entendre la importància d’evitar la dispersió d’espècies exòtiques invasores. Té una durada d’1 h i és apte a partir de 6 anys.
3. Joc de cartes Invasió alien: DUNA
Té com a objectiu sensibilitzar sobre la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i ajuda a entendre les conseqüències catastròfiques per la biodiversitat i les dificultats per combatre aquesta alteració.
Col·labora!
- Evita la dispersió d’espècies exòtiques invasores.
- Participa en les jornades de voluntariat. Mai actuïs per lliure perquè cal tenir la supervisió de personal expert i autoritzacions.
- Segueix-nos a les xarxes socials per estar al dia de tot el que fem. Inscriu-te al blog o subscriu-te per rebre informació al correu electrònic o al whatsapp.
- Ajuda a difondre el projecte.
- Fes una aportació econòmica.
Amb el suport de:
Aquest projecte ha estat beneficiari de les subvencions per a entitats sense ànim de lucre pel desenvolupament de projectes de protecció i millora del medi ambient, per l’exercici 2023 de la Diputació de Tarragona, línia 1: execució de projectes amb un import de 24.158 € sota el nom #EXOsens Costa Daurada: reconquesta de vegetació autòctona a la Costa Daurada. L’ajuntament de Salou hi aporta 1.973,22 € + IVA.
.
Pingback: Participa en la reconquesta de la vegetació autòctona a Salou! – Associació CEN
Pingback: Participa en la reconquesta de la vegetació autòctona a Salou! – Associació CEN