Les espècies exòtiques invasores han estat portades pels humans des d’altres regions del planeta de manera accidental a través del comerç o voluntàriament per jardineria, agricultura, aquariofília, alimentació, pesca i cacera esportiva, transport de mercaderies o altres. També cal afegir les espècies translocades, que són pròpies de la regió però han estat portades a altres zones i poden provocar efectes similars. El problema arriba quan algunes d’aquestes espècies poc conegudes colonitzen la natura i provoquen impactes ecològics i sòcio-econòmics molt importants.
- Afecten la nostra salut
- Competeixen vers els cultius i els devaluen
- Fan malbé infraestructures
- Augmenten el risc d’inundació
- Afecten els recursos naturals
- Redueixen la biodiversitat
- Desplacen espècies autòctones
Amb més d’un miler d’espècies exòtiques, Catalunya és una de les regions d’Europa més afectades per aquest problema. D’aquestes, un 10% es consideren invasores. En són un exemple el musclo zebrat, el cranc vermell americà, el cargol poma, la gambúsia, l’escarabat de la patata, la vespa asiàtica, el silur, la luciperca, la rata de claveguera, la formiga argentina, l’ailant, la tortuga de Florida, la cotorra argentina, el mosquit tigre, el visó americà, la caulerpa o el carpobrotus, entre moltes altres.
Les administracions sempre van lentes i els interessos econòmics de les empreses no ajuden gaire, ja sigui perquè evitar noves invasions suposa prendre mesures de prevenció que comporten un cost econòmic o bé perquè l’espècie té un valor comercial. De fet, és bastant fàcil comprar espècies exòtiques invasores.
Un exemple bastant curiós és el de la tortuga de Florida. Després de molts anys a la venda, ha envaït gairebé tots els rius, llacs i embassaments de Catalunya perquè quan es fa gran i agressiva, la gent se’n cansava i, al no saber què fer, l’alliberava a la natura sense saber que el seu hàbitat es troba a milers de quilòmetres, a l’altre costat de l’Atlàntic. És certament un animal magnífic però fora de lloc provoca greus afectacions a la fauna autòctona i els hàbitats i per això ha estat declarada exòtica invasora i s’ha prohibit la seva venda. En resposta, les empreses van comercialitzar tot un conjunt d’altres espècies de tortugues d’aigua que ja estan arribant als nostres ecosistemes aquàtics i començant a provocar estralls. Després d’uns quants anys, les administracions encara no han reaccionat.
Cal destacar que la culpa no és de les espècies exòtiques. De fet algunes són espècies magnífiques i és una llàstima que sovint la única solució sigui sacrificar-les.
No en siguis còmplice:
- Informa’t bé abans de comprar una espècie que podria ser exòtica.
- No alliberis mai espècies a la natura.
- No agafis mai espècies de la natura, especialment d’altres regions però també a Catalunya.
- Si creus que has trobat una espècie exòtica de les que encara no estan per tot arreu, contacta amb els Agents Rurals (http://agricultura.gencat.cat/ca/departament/agents-rurals/).
- Evita comprar productes que podrien ser portadores d’espècies exòtiques com el bambú de la sort, bonsais, fustes exòtiques i altres. De vegades es fa molt difícil saber-ho.
- Participa en actuacions de voluntariat per controlar espècies exòtiques invasores. Sempre amb la supervisió d’un expert autoritzat.
- Si tens dubtes, demana consell als Agents Rurals o a alguna entitat ambiental propera.
+ info:
http://exocatdb.creaf.cat/base_dades/