#exoGlorieta #Procambarus

Eliminació de cranc vermell americà al riu Glorieta a Alcover (Alt Camp)

El cranc vermell americà

El cranc vermell americà (Procambarus clarkii, Cambaridae) és un crustaci decàpode nadiu del nord de Mèxic i el sud-est dels Estats Units que viu en tot tipus d’ecosistemes aquàtics d’aigua dolça, com rius, embassaments, llacs, recs, aiguamolls i arrossars. Va ser introduït de manera legal l’any 1973 al sud d’Espanya des de Louisiana (Estats Units) amb finalitats comercials, concretament per alimentació humana. A partir d’aleshores, es va estendre ràpidament a la resta de l’estat i cap a altres països europeus.

El cranc vermell americà té una capacitat de dispersió molt elevada. La via principal és la introducció intencionada per humans, sovint per desconeixement de la problemàtica existent i per confusions amb els juvenils, però també per finalitats cinegètiques. També pot caminar uns pocs quilòmetres fora de l’aigua. A més, té una elevada fecunditat i una elevada taxa de supervivència juvenil. També es considera el decàpode amb major capacitat d’adaptació a l’entorn, tot i que no tolera gaire bé les aigües fredes i amb poc aliment.

Cranc vermell americà juvenil.

A més de ser portador de l’afanomicosi, una malaltia fúngica que resulta letal pel cranc de riu de potes blanques (també anomenat ibèric o autòcton), el cranc vermell americà també afecta l’estructura i el funcionament dels ecosistemes aquàtics perquè és molt agressiu amb altres espècies animals (granotes, peixos, serps, invertebrats…) i degrada l’estructura de l’hàbitat fluvial. A més a més, pot tenir un impacte econòmic important, sobretot als arrossars, on depreda sobre les plantacions i construeix túnels que provoquen pèrdues d’aigua. Per aquests motius es considerada una de les 100 pitjors espècies invasores d’Europa.

Serp d’aigua morta per l’atac del cranc vermell americà al riu Glorieta.

Les espècies exòtiques invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món, només darrera de la destrucció directa d’hàbitats. Malgrat tot, cal deixar clar que ni el cranc vermell americà ni cap altra espècie exòtica és dolenta. Els responsables d’aquest problema som els mateixos humans, que canviem de lloc éssers vius sense pensar en les conseqüències negatives sobre la biodiversitat i la nostra pròpia salut.

La captura de cranc vermell americà està regulada, de manera que cal tenir una autorització especial.

Objectius del projecte

Els objectius d’aquest projecte són:

 1. Evitar l’extinció a la capçalera del riu Glorieta del cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes, Astacidae), espècie amenaçada en perill d’extinció i en declivi segons la llista vermella de la IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura).
 2. Conservar la biodiversitat del riu Glorieta, especialment el barb cua-roig (Barbus haasi), la salamandra (Salamandra salamandra), la reineta (Hyla meridionalis), la granota verda (Pelophylax perezi), la serp d’aigua (Natrix maura) i la comunitat de macroinvertebrats aquàtics.
Cranc de riu de potes blanques.

Com ho fem?

Bàsicament, existeixen 3 mètodes per capturar cranc vermell americà:

 1. El mètode que més fem és el manual, que consta en recórrer el riu a peu amb vadejadores (botes d’aigua fins al pit), frontals, guants i pinces llargues en sentit riu amunt intentant capturar tots els crancs que es veuen. Els crancs de riu surten de nit, així que ha de ser nocturn. Si s’ha de contractar personal, pot sortir molt car però si es fa amb voluntariat es el més viable.
 2. Al finalitzar la cacera nocturna manual, sovint instal·lem trampes rígides específiques per capturar cranc de riu. L’eficàcia és molt menor que la captura manual però permet capturar els crancs que s’amaguen en zones amb molta vegetació o aigües profundes on el mètode manual és més complicat o inviable. Les trampes es poden comprar però les nostres són fetes mà per nosaltres.
 3. El mètode més efectiu és la pesca elèctrica. L’equip de pesca elèctrica genera un corrent elèctric que atreu i estaborneix la fauna del riu, incloent-hi els crancs. L’avantatge d’aquest mètode és que és molt efectiu i es pot fer de dia, de manera que permetria acabar el projecte en poques setmanes però els equips són molt cars i encara no l’hem pogut aconseguir.

A l’acabar, tots els crancs capturats són contats i periòdicament també determinem el sexe i els mesurem per controlar l’evolució del projecte. Després, es sacrifiquen tots sense excepció. Aquesta és la part que menys ens agrada però no tenim alternativa si volem conservar la biodiversitat i l’ecosistema del riu Glorieta.

Resultats

L’any 2009, vam detectar la presència de cranc vermell americà al tram alt del riu Glorieta. Durant els 3 anys posteriors, la Generalitat (incloent-hi Forestal Catalana i el Cos d’Agents Rurals) van fer un seguiment de la població a través de censos amb pesca elèctrica. Durant el període 2013-2015, vam aconseguir 2 subvencions de la Generalitat per iniciar el projecte d’eliminació del cranc vermell americà al riu Glorieta i després hem continuat amb voluntariat. L’any 2018, vam deixar de fer captures per falta de disponibilitat de personal i aquest 2021 reprenem el projecte amb la voluntat de no parar fins acabar gràcies als estudiants en pràctiques de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus i voluntariat. Malgrat haver fet una pausa entre 2019 i 2020, la població s’ha mantingut força estable perquè vam eliminar un gran nombre de reproductors i no hi ha hagut gaire reclutament.

Crancs capturats fins 11 d’abril de 2021: 19.386

Com pots col·laborar?

Si vols donar suport a aquest projecte, pots ajudar de varies maneres:

 1. Afegeix-te al nostre equip de voluntariat

Anem per la nit, normalment de 20 a 23 o 24 h. De vegades, també cal recollir les trampes pel matí i aprofitem per recollir residus sempre que podem.

A més de gaudir caçant crancs, descobriràs el riu en el moment de més activitat i molts animals que s’amaguen durant el dia.

Limitat a majors de 16 anys.

 • Fes una aportació econòmica

Només amb voluntariat fem molta feina però anem curts de material i hauríem de comprar algunes vadejadores, frontals, piles i guants.

Admetem aportacions personals i col·laboracions d’empreses, administracions i altres entitats.

Pots fer la teva aportació per:

 • Transferència bancària (preferiblement perquè no té comissions i és directe): Banc de Sabadell IBAN ES69 0081 0087 5000 0141 3245 (recorda posar “donatiu cranc” a concepte)
 • PayPal (inclou targeta bancària):

 • Aporta material

Si tens vadejadores, frontals potents, piles (preferentment recarregables) que no necessitis ens ho pots donar o deixar temporalment per permetre que puguin venir més persones. Si en vols comprar de nous pel projecte, posa’t en contacte amb nosaltres i et direm quines característiques han de tenir.

 • Fes difusió del projecte

Segueix-nos al nostre blog i/o a les xarxes socials @assoccen (Instagram, Twitter i Facebook) i fes difusió del projecte.

Contacte

Si necessites més informació o tens algun dubte, contacta amb nosaltres per correu electrònic o telèfon (638 065 248).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *